Hlasujte o vítězi Ceny Gratias Tibi 2023

4.9.2023 / Cena Gratias Tibi / JSNS

Právě jsme spustili hlasování o Ceně veřejnosti. Prohlédněte si medailonky letošních finalistů a dejte hlas vašemu favoritovi. Rozhodnutí o tom, kdo získá Cenu veřejnosti v rámci jubilejního 10. ročníku Ceny Gratias Tibi, je ve vašich rukách. Vítěze všech kategorií vyhlásíme dne 26. září v pražském divadlem Vzlet. Hlasovat můžete až do 25. 9. 

 

Finalisté 2023

Seznamte se s projekty našich letošních finalistů a hlasujte pro vašeho favorita na www.gratiastibi.cz/hlasujte

 

HLASUJTE

 

Kategorie základní školy

 

Nápadník receptů (Prostějov, Olomoucký kraj)

Žáci prostějovské ZŠ se pravidelně setkávají se seniory u příležitosti nejrůznějších akcí. Pořádají pro ně besídky a vystoupení, hrají spolu společenské hry, čtou jim anebo je jen navštěvují na pokojích a povídají si. V neposlední řadě s nimi vytvořili sborník, ve kterém sesbíraly domácí recepty babiček.

 

Obnovení zaniklé sudetské osady Kamenná (Skorošice, Olomoucký kraj)

Holky a kluci ze Základní školy Vápenná se aktivně začali zajímat o bývalou sudetskou osadu. V průběhu tří let postupně obnovovali místa, která bývala součástí jejich obce. Vytvořili tak ojedinělý prostor, kde se mohou společně setkávat s místními i s turisty a předávat ostatním kus historie místa, kde žijí.

 

Žákovský parlament mění školu (Fulnek, Moravskoslezský kraj)

Členové a členky Žákovského parlamentu ZŠ T. G. Masaryka z moravskoslezského Fulneku se pravidelně schází a aktivně podílí na životě v jejich škole. Navrhují a organizují nejrůznější dobročinné i společenské aktivity, vylepšují prostředí ve škole, znovu založili schránku důvěry, informují a hledají prostředky k realizaci svých nápadů a v neposlední řadě dávají prostor mluvit o problémech a úspěších tříd.

 

Kategorie střední školy

 

Názory politiků (Brno, Praha)

Zástupci projektu Názory politiků se snahou přiblížit politiku široké veřejnosti. Formou předvolebních analýz přináší čtenářům srozumitelně názory kandidátů na různé otázky, které právě hýbou společností. Za celou dobu fungování projektu pokryli 4 volby a pomohli více než 300 tisícům lidí zvolit sobě nejbližší kandidáty do veřejných funkcí.

 

Od Anežky pro ___. (Olomouc)

Parta bývalých spolužáků ze základní školy v Olomouci se poté, co jejich kamarádka Anežka zemřela na rakovinu mozku, rozhodli pomáhat dětem s podobnou diagnózou a pořádají pro ně finanční sbírky. 

 

Směřování mysli k udržitelným činům (Prachatice, Jihočeský kraj)

Ludmila Kozlová byla velmi aktivní už jako žákyně základní školy v Prachaticích. Založila zde nezávislý Ekotým a s mladšími spolužáky a spolužačkami řešila místní environmentální problémy. V současné době, jako studentka gymnázia, pokračuje ve svých aktivitách a využívá svého vlastního příběhu k inspiraci vrstevníků. 

 

Kategorie do 30 let

 

Aignos (Chomutov, Ústecký kraj)

Spolek Aignos se věnuje vzdělávání v oblasti práce s umělou inteligencí. Jeho zakladatelé Ondra a Martin se zaměřují především na základní a střední školy, pro které organizují worskhopy. Pomáhají tak mladým lidem prozkoumat tuto novou technologii a zvyšovat jejich gramotnost v oblasti umělé inteligence, která čím dál častěji prostupuje do našich životů. 

 

Káva od srdce (Velké Meziříčí, kraj Vysočina)

Projekt založily skautky Maruš a Ilča z Velkého Meziříčí. Díky jejich dobročinné kavárně se jim během 4 let podařilo vybrat téměř 750 tisíc korun na pomoc místním rodinám, které řeší zdravotní problémy.

 

Medici na ulici (Praha, Brno, Plzeň, Olomouc)

Studenti a studentky lékařských fakult se rozhodli pomáhat přímo na ulici. V roli mediků vchází do reality sociálního prostředí lidí bez domova. Nebojí se vyjít ze společenských stereotypů, a naopak chodí tam, kam jiní nechtějí. 

 

HLASUJTE PRO VAŠEHO FAVORITA

Výuka s umělou inteligencí

Objevujte se svými žáky svět umělé inteligence


Vyzkoušejte naše nové aktivity do hodin využívající AI chatboty. A pokud je pro vás AI nové téma, nachystali jsme pro vás také manuál Krok za krokem k výuce s umělou inteligencí, díky kterému můžete začít zapojovat AI do výuky vlastním tempem.